Om fotograf Johan Carlson


Johan Carlson har arbetat med fotografi sedan 80-talet. Då byggde arbetet på silverbaserad film, exponeringen togs fram med hjälp av kemikalier och bilden fästes på papper eller på dia. Johan tillhör de fotografer som anser att hantverket, trots att tekniken sedan länge är digital, fortfarande är av helt avgörande betydelse.

Hans specialitet ligger främst inom stilleben, inredning och arkitektur. Områden där fotografens kunskap och arbete med ljussättning och komposition gör skillnaden mellan en bra och dålig bild. Det lilla formatet, stillebenet eller ”table-top”, medger total kontroll och det är ett område som Johan har utvecklat till perfektion. Under sin tid som fotograf har han experimenterat och lagt ny kunskap och ny teknik till sitt tidigare register.

Med öga för detaljer, en stor portion sinnlighet och stark känsla för form skapar han sina bilder. Johan Carlson har förebilder, men det innebär inte att de påverkar de bilder han tar fram. Hos fotografer som Robert Frank och Walker Evans är det estetiken och enkelheten i bildskapandet han uppskattar. Samma mjukhet och uttryck som han även finner hos André Kertész. De är alla exempel på fotografer vars syn på bilder Johan delar; det som kännetecknar en bra bild är att den alltid klarar sig på egen hand. Utan kontext.

Vid sidan av uppdragen från tidningsredaktioner, arkitektkontor och reklambyråer med flera arbetar han också med egna projekt. Och här har han aldrig släppt kontakten med den fotografiska kemin. I mörkrummet har han drivit den analoga processen vidare, bland annat genom att tillverka sitt eget fotografiska papper.

Uppdragsbilderna må vara digitala, men även i dem finner man spår av det analoga. Ingen digital bildfil lämnar studion på Upplandsgatan i Stockholm utan avancerad bildbehandling. En behandling som bland annat innebär att han lägger till den ingrediens som i alla tider kännetecknat den fotografiska bilden: det synliga, skarpa, silverkornet. För Johan Carlson är det hantverket som räknas.

L9993505